Geografie

Oraşul Slănic se află în centrul României ( judeţul Prahova ), situate pe râul Slănic ( affluent al râului Vărbilău), în zona de Curbură a Subcarpaţilor, la altitudinea de 413 m, la 45 km Nord de municipiul Ploieşti ( reşedinţa judeţului Prahova) şi cca 100 km  de Bucureşti.

Oraşul Slănic este o staţiune balneoclimaterică, centru al sării incluzând Muntele de Sare unic în lume şi cea mai mare salină din Europa, oraş înconjurat de peisaje pitoreşti şi dispunând de condiţii de cazare, tratament şi divertisment variate.

Frumuseţea distinctă a cadrului natural limitrof, particularităţile climatului local determinate de aşezarea în vatra unui bazin depresionar şi nu departe de ultimele culmi montane şi prezenţa unor obiective turistice remarcabile prin dimensiuni şi spectacular şi  a unor baze de tratament recunoscute.

Etimologie

După cum numele oraşului sugerează ( “sare” în limba slavonă), istoria şi economia oraşului Slănic sunt în bună parte legate de prezenţa unui zăcământ important de sare în zonă, atât în subteran, cât şi la suprafaţă.

Clima

Oraşul Slănic are o climă temperată, specifică dealurilor impădurite. Clima este caracterizată prin veri plăcute ( temperatura medie în luna iulie este de 19,5°C) şi ierni blânde ( temperatura medie în luna ianuarie este de -3,5°C).Temperatura medie anuală este de 9°C.

Populaţia : 7.200 locuitori

Obiective turistice

Oraşul Slănic este cunoscut pentru lacurile sărate (numite şi Băi) : Baia Baciului, Baia Verde şi Baia Roşie, precum  şi pentru minele Salina Veche şi Salina Nouă. În vreme ce în Salina Nouă se extrage în continuare sare, mina veche Salina Veche, este în prezent deschisă publicului larg, fiind folosită ca loc de agrement. De asemenea, într-una din încăperile separate ale Salinei Vechi, se desfăşoară anual Campionatele Mondiale de Aeromodelism.

În oraşul Slănic, turismul este favorabil de existenţa muntelui neacoperit de sare (rezervaţie naturală) şi al pitorescului lac al Miresei ( sau Grota Miresei, 425 m², 20 m adâncime) care s-a format în 1914, prin prăbuşirea unei mine de sare.

Meniu